Soria - co je pro ni typické?

29.11.2011 21:22

        Nadešel čas, abych vás trochu poučila o tom, co můžete v Sorii vidět, zažít nebo ochutnat. Co je pro ni typické.

        Začněme památkami. Nejdůležitější a nejznámější památkou je něco jako velká poustevna San Saturio, která je věnována patronovi města Soria, svatému Saturiovi. Nachází se u řeky Duero (procházka podél řeky povinná!). Pak můžete po celém městě najít spoustu kostelů, katedrál a dalších starých památek. Například i palác. Také numantské muzeum.

        V okolí Sorie je několik známých přírodních "specialit" jako Fuentona, což je jezírko, které je zvláštním tím, že nikdo neví, jak tam může téct voda, protože logicky to není možné. A to už to i zkoumali potápěči. V poledne za slunce je voda úplně modrá. Kus od Fuentony (pěšky) je vodopád, kde je voda ale jen v zimě nebo pokud hodně prší. Pak je tu Calataňazor, což je něco jako skanzen, ale normálně se tam bydlí. Je to na kopci a je tam velký výhled do krajiny. Ve vesničce Fuentetoba jsou další vodopády, ale voda tam také není celoročně. Kus od Sorie jsou Cuevas de Soria, kde jsou zbytky numantského obydlí (nějaké informace o tom jsou v numantském muzeu v centru Sorie). Další kamenné městečko Los Rabanos má dvě zachovalé bývalé veřejné prádelny a panenskou přírodu s několika lagunami, kam chodí pít divoká prasata a jeleni. To vše je do cca 15 km od Sorie-města. Přibližně 40 km odsud (myslím) jsou i termální prameny přístupné normálně v přírodě, v oblasti Los Lobos jsou termální prameny v Arnedillu, Cañon del rio Lobos, přístupné volně v přírodě. V provincii Soria najdete i trosky hradů.

        Poněkud dál jsou velká města, všechna jsou minimálně 160 km odsud. Jsou to: Madrid, Zaragoza, Logroňo, Valladolid. Ještě dál jsou Salamanca, Biblao, San Sebastián, Pamplona atd.

        Nyní k jídlu a životnímu stylu. Ráno nebo brzo ráno po "flámu" byste si měli dát churros s čokoládou. Kolem poledne je třeba navštívit městský trh s ovocem, zeleninou, uzeninami, rybami a masem. Mezi druhou a pátou byste si měli užít siestu. Stejně až na výjimky jsou zavřené všechny obchody, banky a dokonce ani doktoři v tu dobu neordinují. Navečer byste určitě měli navštívit "promenádu" (tak to nazývám já, protože to má charakter promenád u moře), hlavní ulici co se týče obchodů a typických kaváren, která vede od parku v centru až k na náměstí, kde je radnice, kostel a hradby. Před "promenádou", během ní nebo po ní se chodí na tapas, což znamená jít od baru k baru a pokaždé si dát něco z tapas nebo pinchos, které vidíte na baru. Jak asi víte, tapas jsou jednohubky.

        Pinchos je obdobné, bývá to ale něco na špejli a třeba to je i menší a často si to lidé dávají spíš k pití než když chodí na tapas ve stylu "místo večeře". Ve výsledku, je to ale obdobné. Jsou i další názvy pro malá jídla, například montaditos (myslím), což bývá malá bagetka plněná vším možným, záleží na tom, kde si to dáte. Nejznámější a vyhlášené místo je bar Capote, kde mají velký výběr právě těchto montaditos. Nachází se na náměstí nazývaném Herradores, kde později večer v sobotu (a studenti i ve čtvrtek) bývá hodně lidí a stojí venku u barů a popíjí (nebo spíš pije). V Capote dokonce funguje systém, že si na lístečku zaškrtáte kolik kterého chcete. Toto jídlo má výhodu, že můžete ochutnat spoustu typických ingrediencí.

        Typická jídla jsou: toreznillo (něco na způsob smažené slaniny, známý prý především ve dvou městech ve Španělsku, jedním je Soria), morcillo (párek známý v této oblasti), tortilla de patatas (bramborová omeleta, asi nejběžnější jídlo Španělů), kozí sýry, sušená šunka (jak jistě víte, známá španělská šunka "jamón serrano"), husí paštika a místní máslo. Co se týče pití, nejtypičtější je samozřejmě červené víno, Soria sousedí s La Riojou, odkud pochází nejznámější a údajně nejlepší španělské víno. Další dobré víno je Ribera de Duero (snad to píšu správně, vždy to jen slyším). Nejčastější pití, které se tu pije bývá caňa (točené pivo) a odpoledne nebo ráno často café sólo (černá káva) nebo café con leche (bílá káva). Zatím jsem si nevšimla, že by nabízeli jiné druhy jako u nás "latté" nebo capuccino. Také nesmím zapomenout na Cola Cao, což je značka kakaa (jiná se nepije), které si můžete dát také téměř všude. To se často pije k snídani a Španělé k tomu jedí sušenky. Typické sladké jídlo jsou bolas de viento (myslím, že název je trochu jinak, ale jde o větrníčky plněné bílým krémem, u nás se dají sehnat mražené). Častým sladkým pečivem jsou také palmeras (najděte si obrázek na google obrázky, je to prostě sladké pečivo) a najdete i spoustu druhů chleba. Chleba pro ně ale znamená bílá bageta. Pak existuje kulatý chleba z olivového oleje nebo s kořením, další je třeba sladký chleba se škvarkami.

        Co se týče toho, co byste měli zažít, už jsem se zmínila o promenádě, památkách i jídle. Další věc je noční život v sobotu, který jsem už popisovala jinde.

        Tak doufám, že vás tento článek zaujal, protože jsem ho kvůli problémům s internetem psala na třikrát:)

 

Informace o Sorii (ve španělštině): https://www.soria.es/ a https://es.wikipedia.org/wiki/Soria (česká wikipedie neříká o Sorii skoro nic).